Welkom op onze website.   Click to listen highlighted text! Welkom op onze website. Powered By GSpeech
Onze Open Tentoonstelling op 13 en 14 oktober 2023 was weer een groot succes met dank aan keurmeesters, inzenders en iedereen die geholpen heeft.

Inloggen

Zoeken

Taalkeuze

Wie is online

De volgende leden/geregistreerde bezoekers zijn online:

Wijzigingen

Bloedluis bij kippen

Bloedluis

Een bloedluis is geen luis (die heeft zes poten) maar een 1 millimeter grote mijt (die heeft acht poten). Vandaar de ook algemeen gebruikte benaming: rode bloedmijt of vogelmijt.

bloedluis

Overdag zie je ze amper op de kippen. Ze houden zich schuil in spleten en kieren, onder zitstokken, legnesten of voerbakken, in het strooisel. 's Nachts kun je met behulp van een zaklamp zien dat de mijten zich overal bevinden. Kippen kunnen er behoorlijk ziek van zijn: ze worden gebeten en bij een ernstige plaag ontstaat bloedarmoede. De mijten kunnen ook andere ziektes overbrengen, zoals de E-coli bacterie.

bloedluis op hout

Behandeling

Een effectieve behandeling is het dierverblijf verhitten met stoom of water van minimaal 70 graden. Een goede hygiëne en het hol geregeld met witte kalk behandelen, werkt preventief tegen de bloedluis. Hang de zitstokken zwevend op, met behulp van draadeinden. De draadeinden kunnen worden behandeld met biodiesel. Daar zijn de mijten niet tegen bestand.

Een vrij onbekende, maar makkelijke en effectieve methode is: een verfstripföhn op alle naden en kieren zetten (let op brandgevaar!). Ook een stoomreiniger (geen brandgevaar) is effectief. Deze is te koop in de doe-het-zelfzaak. Maak eerst alles schoon met heet sodawater, dan de föhn erop en je hoort de beestjes onder je handen knappen. Vergeet vooral de plekken onder de zitstok en in de legnesten niet. Na zorgvuldig overal geföhnt te hebben, kun je alle wanden en kieren en zitstokken inborstelen met droge witkalk.

Nieuwe middelen tegen bloedluis

Tegenwoordig zijn er ook nieuwe middelen verkrijgbaar, op basis van siliciumdioxide of diatomeuze aarde. Beide middelen lossen het probleem niet definitief op, maar maken het wel beheersbaar. Het hok zal geregeld schoongemaakt en behandeld moeten worden. Er zijn ook roofmijten in de handel. Deze doen vooral hun werk bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden.

Bloedluistest

Wilt u weten hoeveel bloedluis er in het hok aanwezig is? Doe de bloedluistest met behulp van een opgerold stukje karton in een kunststof pijpje. Rick van Emous, onderzoeker pluimveehouderij ASG Wageningen heeft het bedacht. Bloedluizen verstoppen zich er graag in, is zijn ervaring. Het buisje wordt voordat het in het hok wordt geplaatst gewogen en daarna. Dat gebeurt met een uiterst nauwkeurige weegschaal. Met een extra kartonnetje controleert hij of het gewicht wellicht beïnvloed is door uitdroging of verzadiging en corrigeert daarvoor. Ook zouden het aantal bruine en rode 'korreltjes'- allemaal bloedluizen - kunnen worden geschat. Een buisje blijkt al gauw duizend tot tweeduizend stuks te bevatten.

 

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech